Vánoční tradice a zvyky v Krušných horách

29. listopad 2022, Zpravodajství z Krušných hor, Erzgebirge, sepsal Krušnohorci, čteno: 12611x.

Louskáček na ořechy  |  Pixabay

Louskáček na ořechy | Autor: Pixabay

Vánoční zvyky jsou v historii Krušnohoří hluboce zakořeněné. Zejména ty Saské je fajn si představit, protože hned za hranicí mají zvyky a obyčeje jiné než u nás.

Svícen za oknem

Záře svíček symbolizuje touhu horníků po světle. Jejich život se totiž z větší části odehrával ve tmě - v podzemí. I do práce a z práce, brzy ráno a pozdě večer, chodili havíři za tmy. Na znaveného horníka čekalo jen světýlko v okně vlastního domu a spolehlivě mu ukazovalo cestu. Dávalo mu pocit bezpečí a tepla. Později se vžil zvyk stavět v době Vánoc za okno světla a obloukové svícny „Schwibbögen“. Původ dnešní pozoruhodné podoby adventu v Krušnohoří, kdy všude září moře světel, tedy spočívá v tradici hornictví, ve víře v Boha a touze člověka po světle.

Vánoční pyramida - tak trochu jiný stromeček

Kromě vánočního stromečku je tradičním symbolem Vánoc v Německu vánoční pyramida. To je několikapatrová, dřevěná, každé patro je ozdobeno řezbářskými výrobky a spoustou světýlek. Typické je, že vrchní patro se otáčí, ať už na elektrický pohon (u těch větších instalací) nebo prouděním teplého vzduchu ze svíček (v případě domácího provedení na stůl).

Vánoční pyramida

Bergparade - průvod horníků

Mezi specificky saské svátky patří průvody horníků. Ty už mají svá pevné data konání, začínají 1. adventní víkend v Chemnitz a končí 4. adventní víkend v Annaberg-Buchholz.


Tradiční vánoční pochoutka z Drážďan - Dresdner Christstollen

Drážďanskou vánoční štolu smí vyrábět pouze kolem 130 pekařství a cukrářství v Drážďanech a okolí. Díky poctivé ruční práci a výběru těch nejlepších surovin vzniká vánoční pečivo, bez něhož si Vánoce v Sasku nikdo neumí představit. I když je základní recept na štolu stejný a poměr surovin je přesně stanoven, má každý pekař a cukrář svou oblíbenou recepturu. Pravá drážďanská vánoční štola je rozinková a poznáte ji podle zlaté pečetě kvality Dresdner Christstollen.

Další obrázky

Drážďanská štola | Schutzverband Dresdner Stollen e. V., Claudia Jacquemin (DML-BY)Bergparade - Přehlídky horníků |  Dieter KnoblauchVánoční pyramida | Sylvio Dittrich (DML-BY)Kouřící mužíček | PixabayKouřící mužíci | KrušnohorciVánoční hvězda | Krušnohorci

Označit si jako oblíbené

Přidat mezi oblíbené výletyPřihlaste se a označte si tento článek jako oblíbený, abyste ho později snáz našli.

Počasí

Atributy výletu

Nahlásit nepřesnost

Informace zde sepsané platí k datu vydání článku. Budu rád, když mě upozorníte na změnu nebo aktualizujete informace. Využijte k tomu tento kontaktní formulář. Děkuju, Honza

Tags

#krusnehory #erzgebirge #oremountains #krusnohorci #kamnavylet #tipynavylet #navylet #vylet #zazitky #lesy #dolesa #priroda #doprirody #jecozazit #honemven #navylete #aznahoru #nahory #horyapriroda



Kontakt na autora webu

Krušnohorské jeřabinyhttps://www.krusnohorci.cz
krusnohorcizavinacgmail.com