Mých 8+1 nejoblíbenějších výletů v Krušných horách

16. srpen 2020, Zpravodajství z Krušných hor, sepsal Krušnohorci, čteno: 7401x.

Mé nejoblíbenější výlety do Krušných hor  |  Krušnohorci

Mé nejoblíbenější výlety do Krušných hor | Autor: Krušnohorci

Pokud neznáte Krušné hory a chystáte se k nám letos poprvé, tady máte výběr mých TOP míst, které vám doporučuji k navštívení. Většina průvodců vás bude zvát na Božídarsko a Klínovec, jakožto nejvíc známou oblast. Tohle jsou ale pozvánky na místa záměrně jiná a méně známá.

1. Georgenfeldské horské rašeliniště

Rašelina měla mnohá využití, v současné době se používá už pouze v lázeňství. Oblastí, kde se těžila je v Krušných horách nespočet. Jedno z těch větších, je Georgenfeldské řašeliniště. Leží přímo na hranicích, nedaleko českého Cínovce. Asi hodinová procházka klečí, borovicemi, borůvkami a rašeliníky po povalovém chodníčku vás potěší zejména na podzim, kdy hraje mnoha barvami kvetoucích vřesů.

2. Rozhledna Cibulka

Výlety k rozhlednám mají své osobité kouzlo. Odměna rozhledu do kraje láká mnohé výletníky třeba na rozhlednu Cibulka u Oloví. Tahle je navíc architektonicky velmi líbivá. Z Oloví sem vede naučná stezka.


3. Vodní nádrž Fláje

Unikátní technická památka je hráz přehradní vodní nádrže Fláje. Vzhledem k velké poptávce, zde letos otevřeli samostatné infocentrum, které se tomuto unikátu věnuje. V něm si můžete zablokovat svůj čas na prohlídku útrob hráze. Výlet si můžete volitelně doplnit procházkou kolem plavebního kanálu a výstup na Puklou skálu, ze které to všechno pěkně zkontrolujete z výšky.


4. Údolí Schwarzwassertal a plavební kanál Grüner Graben

Krásná příroda v údolí podle říčky Schwarze Pockau je můj další tip. Výchozím bodem je vesnička Kühnheide, cesta tam vede podél říčky směrem na Poberschau, cestou zpět jděte stezkou podél plavebního kanálu Grüner Graben jdoucí v bočním svahu téhož údolí.


5. Vrchol Meluzíny

Velmi příjemná, krátká a nenáročná procházka na jeden z tisícimetrových vrcholů Krušných hor. Meluzína je kamenitý vrchol porostlý borůvčím, netypicky nezalesněný s výhledem do širého kraje.


6. Zoopark a safari

S dětmi rádi jezdíme do chomutovského zooparku. Česká největší zoologická zahrada vás potěší nezvykle blízkým kontaktem se zvířaty a městským dětem ukáže naživo i běžné obyvatelsko venkovních dvorků (slepice, kozy, králíky). A máte možnost tu vyrazit i na jízdu safari expresem mezi zvířata.


7. Vlčí a Ledová jáma

Pozůstatky hornické činnosti jsou patrné všude v Krušných horách. Volně přístupným důlním dílem jsou dvě jámy nedaleko Horní Blatné. Tyhle vždy rád doporučuji k navštívení. Je to zdarma, trošku si uděláte představu o těžké práci středověkých horníků a když budete mít štěstí, v parném létě potkáte trošku toho ledu. Proč? No to si už počtěte sami.

8. Císařský den

V Kadani mají velmi pěkně zpracovanou vzpomínku na příjezd římského císaře a českého krále Karla IV. Pokud můžete, naplánujte si výlet do Kadaně na konci srpna a zúčastněte se této kulturní akce, kterou žije doslova celé město.


9. Bonus: důlní činnost

Tohle bude trošku kontroverzní tip. Ale hornictví je s krajinou Krušnohoří spojeno jako pravá bota s tou levou. Dříve v menším měřítku, nyní ve velkém. Pozorovat obry těžící uhlí a měnící krajinu je svým způsobem fascinující podívaná na lidské schopnosti. Taktéž na následné rekultivace v místech, kde ještě před 10 lety byla důlní jáma. Za dřívější počiny v hornictví byla krajina krušnohoří pozvána na seznam UNESCO, na tu aktuální těžbu se můžete podívat z vyhlídky na Lom Vršany.

Na webu je aktuálně 816 tipů na výlet do Krušných hor, věřím, že vhodným filtrováním si najdete to, co zajímá právě vás a objevíte kouzlo Krušných hor i pro vás.

Další obrázky

Označit si jako oblíbené

Přidat mezi oblíbené výletyPřihlaste se a označte si tento článek jako oblíbený, abyste ho později snáz našli.

Počasí

Atributy výletu

Nahlásit nepřesnost

Informace zde sepsané platí k datu vydání článku. Budu rád, když mě upozorníte na změnu nebo aktualizujete informace. Využijte k tomu tento kontaktní formulář. Děkuju, Honza

Tags

#krusnehory #erzgebirge #oremountains #krusnohorci #kamnavylet #tipynavylet #navylet #vylet #zazitky #lesy #dolesa #priroda #doprirody #jecozazit #honemven #navylete #aznahoru #nahory #horyapriroda



Kontakt na autora webu

Krušnohorské jeřabinyhttps://www.krusnohorci.cz
krusnohorcizavinacgmail.com