Jak vybrat nepromokavou bundu na jarní a letní túry?

02. červenec 2022, Obchodní sdělení, sepsal Krušnohorci, čteno: 1667x.

Na horách  |  ---

Na horách | Autor: ---

Nepromokavá bunda je neodmyslitelnou součástí každého outdoorového zavazadla. Nezáleží na tom, jestli jdete na pár hodin do lesa nebo plánujete v přírodě strávit třeba týden. Nepromokavá bunda vám zkrátka nesmí chybět. Jak ale vybrat tu pravou?

Nepromokavá bunda podle účelu

První věc, nad kterou se při výběru nepromokavé bundy musíte zamyslet je to, k jakému účelu ji plánujete používat.

Pokud chcete lézt po zimních Alpách bude se vám přece jen hodit trochu jiná než na víkendový výlet během přelomu jara a léta v horách Krušných. Dneska se soustředíme na druhý zmíněný příklad – zásady jsou však velmi podobné.

Co by měla nepromokavá bunda splňovat?

V první řadě musí být skutečně nepromokavá. Nepromokavost poznáte podle údaje, kterému se říká "výška vodního sloupce".

Nejlepší nepromokavé bundy mohou mít výšku vodního sloupce až 28000 mm. Na dovolenou po České republice vám bude stačit klidně bunda s odolností 8000 až 12000 mm (na to se podíváme ještě za chvilku).

Ještě důležitější, než výška vodního sloupce je však celková konstrukce nepromokavé bundy (jaké má zapínání, kapuci, švy a podobně) a celkové pohodlí, které poskytuje.
Ať už se vydáváte na hory nebo jen do lesa, nepromokavá bunda by vám měla umožňovat plný rozsah pohybu a zkrátka dobře sednout.

Na letní výlety se rozhodně hodí ultralehká nepromokavá bunda, kterou můžete pohodlně složit do batohu a ani o ní celou dobu nevíte.

Materiál nepromokavé bundy – co je membrána a jaká je nejlepší?

Při výběru nepromokavé bundy je také velmi důležitý její materiál. Především membrána.
Oblíbenou variantou je bunda softshellová, která má o něco menší odolnost. Pokud chcete skutečně špičkovou kvalitu a jistotu, že jen tak nepromoknete, sáhněte po bundě s membránou Gore-Tex.

Prát či neprat?

S nepromokavou bundou se pojí ještě jedna zásadní otázka. Dát ji do pračky nebo nikoliv? Obecně panuje přesvědčení, že funkčnímu oblečení praní škodí. Není to však pravda. Naopak škodí spíše pot a špína, takže nepromokavou bundu můžete v klidu vyprat – ideálně na 40 °C, v tekutém pracím prášku a bez aviváže a sušičky.

Důležitá je také impregnace – s tou začněte až tak po třetím či čtvrtém praní a poté ji používejte pravidelně. Tím dosáhnete maximální životnosti.

Označit si jako oblíbené

Přidat mezi oblíbené výletyPřihlaste se a označte si tento článek jako oblíbený, abyste ho později snáz našli.

Počasí

Atributy výletu

Nahlásit nepřesnost

Informace zde sepsané platí k datu vydání článku. Budu rád, když mě upozorníte na změnu nebo aktualizujete informace. Využijte k tomu tento kontaktní formulář. Děkuju, Honza

Tags

#krusnehory #erzgebirge #oremountains #krusnohorci #kamnavylet #tipynavylet #navylet #vylet #zazitky #lesy #dolesa #priroda #doprirody #jecozazit #honemven #navylete #aznahoru #nahory #horyapriroda



Kontakt na autora webu

Krušnohorské jeřabinyhttps://www.krusnohorci.cz
krusnohorcizavinacgmail.com