Vybíráme cyklistické brýle

23. srpen 2021, Obchodní sdělení, sepsal Krušnohorci, čteno: 1942x.

Vybíráme cyklistické brýle  |  3F Vision

Vybíráme cyklistické brýle | Autor: 3F Vision

Letní počasí přímo vybízí k cyklovýletům, co se takhle vydat po hřebenech Krušných hor, dát si okruh okolo Novodomského rašeliniště nebo sjezd Bezručovým údolím u Chomutova? Zapomenout přitom nesmíme ale na pořádnou výbavu. V ní nesmí chybět cyklistické brýle. Jak vybrat ty pravé?

Cyklobrýle potřebuje každý cyklista

Nezáleží na tom, jestli jezdíte na kole profesionálně, nebo jen pro zábavu. Je jedno, jestli jsou vaším revírem silnice a zpevněné cesty, nebo dáváte přednost lesním cestičkám a sjezdům náročným terénem. V každém případě byste nějaké ty cyklobrýle měli mít.
Jen si vzpomeňte, kolikrát už vám do oka vletěla muška? Stekl pot? Ohrozila vás větev? Zaletělo smítko prachu nebo pylu? Oslnilo vás sluníčko? Ve všech těchto situacích se dobře vybrané brýle stanou skvělým pomocníkem a taky ochráncem.

Jak vybrat cyklistické brýle?

Nabídka sportovních brýlí je široká, jak vybrat ty pravé?

  • Nejprve se zamyslete nad tím, jakou funkci budou brýle ve vašem případě zastávat. Jiný typ brýlí zvolíte na silnici, jiný zase do lesa.
  • Postačí vám klasické sportovní brýle, nebo budete potřebovat dioptrické sportovní brýle?
  • Jaké další funkce mají brýle mít? Chcete samozabarvovací brýle? Mají mít vyměnitelné zorníky? A co polarizační brýle?


Jak mají správné cyklistické brýle vypadat?

Cyklistické brýle vás mají ochránit nejen před dotěrným hmyzem, ale také před nepřízní počasí. Oko chrání i před mechanickým poškozením. Aby tak skutečně činily, je třeba vědět, jak by měly brýle na kolo vypadat:

  • Žádné sportovní brýle vám nesmí klouzat z nosu, nikde tlačit, ani vás jinak omezovat.
  • Sportovní brýle na kolo mají protáhlý tvar, který umožňuje periferní vidění.
  • Obroučky by měly být vyrobeny z lehkého, přitom ale pevného materiálu, který odolá nárazu i potu.
  • Obroučky brýlí mají kopírovat čelní oblouk hlavy, v ideálním případě mají také nastavitelný nosník.
  • Čočky brýlí preferujte z pevného, ale netříštivého materiálu, který je zároveň odolný proti poškrábání.
  • Zorníky mají disponovat také ochranou před UVA, UVB i UVC paprsky.
  • Nepodceňujte ani odstín a intenzitu zabarvení zorníků. Vybírejte je s ohledem na podmínky, za jakých budete brýle používat. V mlze nebo za horší viditelnosti oceníte žluté či oranžové zorníky s rozjasňující funkcí, ve chvíli, kdy z oblohy září sluníčko zase tmavší zorníky. Víte, že na trhu jsou k mání i cyklistické brýle s vyměnitelnými zorníky?
  • Od věci není ani povrchová úprava, která brání kondenzaci vodních par. Brýle se ani během intenzivní aktivity nebudou mlžit.

Náš tip na závěr: Na každém z našich tipů na cyklovýlet oceníte samozabarvovací brýle s polarizačními skly, které vašim očím poskytnou tu nejlepší ochranu po celý rok. Kromě toho, že se zabarvením přizpůsobí aktuální intenzitě slunečního svitu, můžete se také rozloučit s nepříjemnými odlesky od vodní hladiny nebo mokré vozovky.

Označit si jako oblíbené

Přidat mezi oblíbené výletyPřihlaste se a označte si tento článek jako oblíbený, abyste ho později snáz našli.

Počasí

Atributy výletu

Nahlásit nepřesnost

Informace zde sepsané platí k datu vydání článku. Budu rád, když mě upozorníte na změnu nebo aktualizujete informace. Využijte k tomu tento kontaktní formulář. Děkuju, Honza

Tags

#krusnehory #erzgebirge #oremountains #krusnohorci #kamnavylet #tipynavylet #navylet #vylet #zazitky #lesy #dolesa #priroda #doprirody #jecozazit #honemven #navylete #aznahoru #nahory #horyapriroda



Kontakt na autora webu

Krušnohorské jeřabinyhttps://www.krusnohorci.cz
krusnohorcizavinacgmail.com